Mindfulness is een gegeven wat veel mensen wel kennen.
Dan bedoel ik niet het ‘mentale’ kennen, maar dan bedoel ik het echte ‘ervaren’.
Degenen die dit nog niet kennen, zijn:
1 geheel tevreden met hun manier van leven zoals dat vanzelf gaat.
OF
2 misschien wat bang om iets nieuws uit te proberen (en maken aannames over wat mindfulness dan zal zijn). Bang voor de beerput die we open denken te trekken. Nou, neem van mij aan dat ook dat een aanname is, want in ons hoofd maken we er grote verhalen van, terwijl de ervaring zelf altijd meevalt. Waarmee ik trauma’s en vervelende ervaring absoluut niet wil bagatelliseren!
OF
3 bevooroordeeld, en hebben aannames over wat het dan zal zijn. Zweverig, dat zeker, en zij zijn dat zeker NIET! En daar houdt dan het verhaal op. Er is altijd wel een medestander te vinden die het ‘gedaan’ heeft en het helemaal niks vond, dus dan komt de bevestiging en dan is het verhaal helemaal klaar.
JAMMER! Want je hebt niks te verliezen. Je hebt er alleen maar bij te winnen.
Het is namelijk helemaal niet zweverig, integendeel! Het is wél anders dan wat je gewend bent.
Je hoeft niks uit je hoofd te leren. Je leert juist uit je hoofd te komen. Uit het nadenken over een ervaring, terug in de echte ervaring. Het zweverig imago is echter hardnekkig en ik denk dat het te maken heeft met het feit dat meditatie een onderdeel ervan uitmaakt. Meditatie is vaak verkeerd begrepen, ook door mijzelf overigens, jaren geleden. Maar je zou kunnen zeggen dat meditatie een training van de geest is, een manier om je hersenen fit te houden. Met mindfulness meditatie onderhoud je je geest, net zoals je je lichaam fit houdt door te gaan wandelen, fietsen, tuinieren, of een vorm van sport of dansen. Met mindfulness leer je andere manieren aan om jezelf veerkrachtiger te maken, zodat je beter kunt omgaan met tegenslagen.
Het aspect compassie hoort daar ook bij.
Onze ervaring met aandacht onder ogen zien, kan alleen als we dat met een milde accepterende houding doen. Als we namelijk iets onprettigs van onszelf tegenkomen en we wijzen het af, kunnen we er niks meer mee. Dan zit het achter slot en grendel, bij wijze van spreken. En wijzen we dus een deel van onszelf af. Dat kan frustratie, irritatie, agressie in de hand werken, want het resultaat van deze afwijzing in onszelf zoekt een uitweg naar buiten. En dat is niet fijn voor onszelf én onze omgeving. Dat kost nodeloos energie.
Het ouderwetse idee dat we moeten zoeken naar elkaars verschillen, om beter te moeten zijn dan een ander, om zo boven de massa uit te steken, werkt polarisatie in de hand, en frustratie, jaloezie wellicht. Allemaal negatieve energie, die ons niet beter doet voelen. Met mildheid leren kijken maakt dat we ontdekken waarin we dingen gezamenlijk hebben, waarin we eender zijn. In onze goede kwaliteiten, maar ook in onze mindere kwaliteiten. Dat zorgt voor verwerking van ons ‘leed’ en maakt dat we luchtiger in het leven kunnen staan.
Realistischer is dat eigenlijk.
Het volgen van een training Mindfulness (MBSR of MBCT) of Mindfulness en Zelf-Compassie (MSC) is een cadeau, een investering in jezelf. Een veerkrachtiger, flexibeler geest maakt gelukkiger.