Mindfulness ONLINE versus LIVE?

 

In verband met de corona crisis zien we ons allemaal, overal ter wereld, genoodzaakt om fysieke contacten zoveel mogelijk te vermijden. Begrijpelijk, en dat kan ook moeilijkheden opleveren. Wellicht voel je je meer alleen nu, of ben je niet gelukkig met de omgeving waarin je leeft en/of werkt/studeert. Daarentegen kan het ook zijn dat je hier juist bij gedijt, want je bent graag alleen en kunt het goed vinden met jezelf. 

Misschien krijg je nu juist tijd voor dingen die steeds bleven liggen. Ontdek je kanten van jezelf die totnutoe wat onderbelicht bleven. In de beperking leer je jezelf weer meer en anders kennen. Misschien is mindfulness online wel iets voor je. Live kan voorlopig nog niet. Hopelijk krijgen we binnenkort weer letterlijk meer lucht en ruimte.

In dit bericht wil ik een lans breken voor online werken. En ik verras mezelf hierin, want ik ‘geloofde’ voorheen niet echt in de positieve resultaten die werden geclaimd bij onlinetrainingen.  Hoezo oordeel? Ik merkte duidelijk weerstand in mezelf op maar wilde daar ook niet vanaf. Maar ik heb ook mijn nieuwe wereld moeten verkennen en mijn grenzen verlegd. In eerste instantie aarzelend, maar inmiddels merk ik ook enthousiasme bij mezelf op voor deze vorm van communicatie.

Online is bij de meeste mensen minder populair dan live, en dat begrijp ik en vind ikzelf ook nog steeds. Er gaat niks boven het ontmoeten van elkaar in levende lijve. Het maakt het oogcontact maken makkelijker, en lichaamstaal is gemakkelijker te lezen.

Mindfulness online of live?

Er zitten echter ook voordelen aan deze virtuele omgeving. Je hoeft nergens heen, dus bent minder tijd kwijt, je kunt overal vandaan komen om toch met mij te kunnen werken (voor mij ook heel fijn). Er kan in een online platform zoals Zoom of Teams, maar één persoon tegelijk praten😉. Maar het grote voordeel vind ik toch wel dat de stap om mindfulness in je eigen leven te integreren kleiner is. Je bent namelijk al in je eigen omgeving. Noodgedwongen maar toch, je wordt wel uitgedaagd om je weg te vinden in jouw persoonlijke sfeer. In een live training ben je juist uit jouw eigen omgeving. Enerzijds kan dat je concentratie bevorderen, maar anderzijds is dan alsnog de stap nodig om het geleerde in de praktijk te gaan brengen. Ik ben er zelf nog niet over uit wat dan het zwaarste weegt, maar dit is zeker onderzoek waard.

En een dingetje wat aan de zijlijn voor mij wel een nadeel is, is dat ik in een online mindful zelfcompassietraining of op een online terugkomavond niet voor jullie kan zorgen in de zin van iets te drinken, te snacken. Dat is nu aan jezelf. En ik doe het zo graag. Ik word blij van het contact met en zorgen voor anderen.

Herken je dat ook, dat je graag zorgt voor anderen? Maar wordt het nu misschien een beetje veel? Is de balans scheef tussen zorg voor de ander en zorg voor jezelf? Overweeg dan eens iets met mindfulness en zelfcompassie te gaan doen. Daarin leer je hoe je jezelf ondersteunt in tijden dat je het moeilijk hebt.  Maar nu zit ik toch weer bijna op mijn favoriete onderwerp, zelfcompassie, oef. Ik stop hier, want het thema is ONLINE.

Zorg goed voor jezelf en elkaar😊!